Suuret kiitokset kaudesta 2018! Loppupohdinnan aika ja arvonta suoritettu.

Meillä on täällä Pohjois-Karjalan Sotkumassa loppuraivailut meneillään. Ostokausi on saatu päätökseen oikein kivasti. Hommaa meillä vielä riittää, mutta nyt on hyvä hetki aikaa muistella kautta, kirjoitella ylös loppupohdintaa ja esittää vilpittömät kiitokset kaikille satokauteen osallistuneille.

Iso kiitos kaikille kerääjille, niin uusille kuin jo tutuiksi tulleille, työntekijöille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Panostuksenne satokauteen on ollut korvaamaton ja olemme siitä kiitollisia. Satokautta 2018 muistelemme tässä vaiheessa kaikki hyvillä mielin – tosin hieman jo kaihoisasti. Kauden päätös tuo aina omalta osaltaan haikeutta menneestä, mutta toisaalta on se työrupeamana sen verran hektinen ja työntäyteinen, ettei tätä ympäri vuotta jaksaisikaan. Lepo on tervetullutta ja onneksi aina tuleva vuosi tuo tulleessaan uuden kauden.

Tämäkin kausi, kuten jokainen, oli omalta osaltaan poikkeuksellinen. Kuuma, helteinen ja pitkä kesä huoletti monia ja monen tahon ennustukset eivät olleet satokauden osalta positiivisia. Me jaksoimme kuitenkin uskoa, että tatti tulee nousemaan, kunhan vain sadetta saadaan pitkän helteen jälkeen. Ja niinhän se nousi! Ja erittäin upeasti nousikin tänä vuonna. Herkkutatti on kuitenkin sellainen, että se tykkää lämpötilaeroista: kunnon talvesta ja kunnon lämpimästä kesästä, jota seuraavat sateet. Viime vuonna puuttui lämpö täysin eikä tattiakaan noussut. Tänä vuonna herkkutatti nousi monilla alueilla, tietyillä alueilla runsaammin ja tietyillä taas vähemmän runsaammin. Määrällisesti herkkutattia saatiin talteen keskimääräisen hyvästi, keskiverto/hyvän vuoden verran. Määrää kuitenkin tänä vuonna paikkasi paljon poikkeuksellisen laadukas herkkutatti. Laatu oli kerrassaan ainutlaatuista ja sitä oli ilo kerätä, ilo ostaa talteen ja ilo käsitellä! Juuri tuo erityisen hyvä laatu tekeekin tästä satokaudesta poikkeuksellisen ja muistettavan.

Koska sateet olivat helteiden jälkeen hyvin alueellisia, nousi herkkutattikin hyvin paikoitellen metsiin. Pohjois-Karjalassa hyvinä nousualueina mainittakoon tämän vuoden osalta erityisesti Hammaslahti, Rääkkylä, Liperi, Ilomantsi, Joensuu, Eno. Muun Suomen osalta erityisesti Päijät-Hämeen Sysmässä, Satakunnan Köyliössä ja Jämijärvellä, Pohjois-Savon Rautavaarassa ja Oulun seudun Vaalassa saatiin myös hienoa herkkutattia hyvin talteen. Tänä kautena alueesta riippuen nousi sekä kuusenherkkutattia että männynherkkutattia. Molemmat lajit olivat ensiluokkaisia ja edustivat laadultaan parhaimmistoa. Loppua kohden kelien viiletessä nähtiin valtaisan suuria yksilöitä. Suorastaan käsittämättömiä sellaisia!

Muiden sienten osalta satokausi 2018 oli myöskin oikein hyvä. Kantarellikin innostui kosteuden ansiosta nousemaan oikein hyvin, vaikkakin selkeästi myöhempään kuin yleensä. Samoin haaparousku alkoi kaikkien iloksi nousemaan syyskuussa. Saatiin kuin saatiin suolasienet joulupöytiin varmistettua! Mustatorvisientä otettiin taltiin oikein hyvä määrä tänä vuonna ja moni kerääjä kertoi löytäneensä sitä ensimmäisiä kertoja. Lampaankääpää tuli tänä vuonna oikein loistavasti ja kerääjät selkeästi löysivät tänä vuonna sitä hyvin metsistä. Moni myös keräsi sitä ensimmäisiä kertoja myyntiin. Kyseisen sienen osalta tämä oli vasta toinen vuosi, kun sitä ostimme, mutta tilaukset saatiin hienosti täytettyä. Toivotaan, että ensi kaudelle saamme lisättyä tilauksia, jotta tätä voitaisiin ostaa vieläkin enemmän. Tänäkin vuonna sitä olisi tullut paljon enemmän. Loppukaudesta suppilovahveroa nousi erittäin hyvin ja tämä sienilaji jatkaa vielä nousuaan metsissä. Marjojen osalta puolestaan vuosi jäi täällä Itä-Suomessa huonoksi. Mustikkaa ja puolukkaa saatiin hyvin vähän talteen. Loppukaudesta kuitenkin karpaloa tuli jo hyvinkin kivasti.

Satokausi 2018 oli hyvin työntäyteinen ja kiireinen. Kuten jokaiseen kauteen, mahtui tähänkin satokauteen omat haasteensa ja hienoutensa. Koimme kuitenkin onnistuvamme ja jäämme hyvillä mielin talvitauolle odottamaan taas ensi vuotta. Myynnillisesti olimme ahkeria ja onnistumisen hetkiä koettiin. Saimme haalittua uusia asiakkaita uusista maista onnistunein kokemuksin. Lisäksi saimme palveltua monipuolisesti erityyppisiä asiakkaita. Toivottavasti nämä yhteistyöt jatkuvat tulevassakin. Tuotannollisesti uudet, viime vuonna tehdyt kone- ja kalustohankinnat toimivat moitteettomasti ja pääsivätkin täysin käyttöön kauden alkuna. Niiden tehoa toden teolla tänä kautena testattiin. Kauden alku oli haastavaa henkilöstön löytämisen kannalta, mutta siitä selvittiin ja työntekijät, uudet ja kokeneet, pärjäsivät loistavasti työtehtävissään. Aktiivisuutta kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa pyrittiin jälleen kasvattamaan siinä onnistuen. Kerääjät tuntuivat olevan hyvillä mielin ja se, jos mikä, ilahdutti meitä.

Vuoden 2018 arvonta on myös suoritettu! Päätimme tänä vuonna arpoa kaksi voittavaa numeroa. Molemmissa voittona yhden hengen Italian matka. Voittavat numerot ovat 0087638 ja 0027749. Ja eikun tarkistamaan omia arpoja! Monelle niitä on varmasti kertynyt iso nippu. Paljon onnea jo tässä vaiheessa voittaneille! Voittavan numerosarjan arpalipun omistajia pyydetään ystävällisesti ottamaan meihin yhteyttä: Loreno puh. +358500297811, info@dallavalle.fi tai facebook-viesti Dalla Valle Oy.

Loppuun vielä suuret kiitokset satokaudesta 2018 kaikille: kerääjille, työntekijöille, asiakkaille, yhteistyökumppaneille. Oli mukavaa tehdä yhteistyötä kanssanne! Erityiskiitos meidän Mammalle, joka jaksoi ahkeraan olla tukijoukoissa ja huolehtia meidän muonituksesta kaiken kiireen keskellä. Korvaamaton apu. Jatketaan tästä taas ensi vuonna. Grazie e arrivederci!

Syksyisin terveisin Sotkumasta,

Dalla Vallen tiimi: Loreno, Zelia, Zara ja Marco

Ostopisteet FI