Marjojen käsittely

Ostamme ostopisteillämme mustikkaa, puolukkaa, lakkaa, karpaloa, puna-, valko-, musta- ja viherherukkaa, karviaista sekä raparperia. Ostettavat marjat vaihtelevat osotoalueittain, joten tarkistathan ostettavat tuotteet alueittain täältä . Seuraa lisäksi aktiivisesti sivujemme ilmoittelua marjojen oston aloittamisesta ja päättämisestä satokausikohtaisesti. Marjat ostetaan ostopisteillä marjalajista riippuen niille varattuihin omiin marjalaatikoihin tai muovisankoihin. Alla ostettavien marjojen käsittely- ja mahdolliset luokitteluohjeet marjatuotteittain.

Metsämustikka

Ostamme mustikkaa sekä puhdistettuna että roskaisena. Puhdistetun mustikan tulee olla irtonaista ja kuivaa. Puhdistettu mustikka ei saa olla mehustunutta tai vetistä eikä sen seassa saa olla roskia tai muita erilajin marjoja. Roskaisen mustikan seassa saa olla keruun ohessa tarttuneita roskia luonnosta (kuten lehtiä, neulasia yms.).

Puolukka

Puolukkaa ostetaan sekä puhdsitettuna että roskaisena. Puhdistetun puolukan tulee olla punaista, kypsää ja irtonaista. Puolukka ei saa olla märkää. Roskaisen puolukan tulee olla punaista ja siinä saa seassa olla keruun ohessa metsästä mukaan tarttuneita roskia, kuten neulasia, lehtiä jne.

Lakka eli hilla

Lakan tulee olla kypsää. Lakan ostossa käytämme kahta eri luokitusta. 1. luokan lakan tulee olla puhdistettua marjaa eikä seassa saa olla roskia. Ensimmäinen luokka ei saa sisältää myöskään ylikypsiä lakan marjoja eikä kivimarjoja. Seassa ei saa olla mitään muutakaan ylimääräistä, kuten vettä, sokeria tai muuta. 2. luokan lakassa saa olla seassa roskia, kivimarjoja ja ylikypsiä hilloja. Se ei saa kuitenkaan sisältää harmaantuneita ja tummaksi meneviä hilloja, jotka ovat pilaantuvia marjoja. Toisen luokan hillakaan ei saa sisältää vettä tai sokeria tms. Lakan eri ostoluokilla on omat päivän hintansa.

Karpalo

Karpalo ostetaan puhdistettuna. Sen tulee olla punaista ja kypsää.

Herukat (puna-, valko-, musta- ja viherherukka ja karviainen)

Herukat eli viinimarjat ostetaan terttuina. Ne tulee siis kerätä terttuina. Kaikkien viinimarjojen tulee olla puhdistettuja roskista ja lehdistä yms. Karviaisen tulee olla mahdollisimman hyvin puhdistettua.

Ostopisteet FI