Kiitos satokausi 2023! Tattitarinointia ja voittava arpanumero 301014.

Syksyinen tervehdys täältä päätoimipisteeltämme Sotkumasta, jossa pakkaillaan ja raivaillaan satokautta 2023 pakettiin. Hetkeksi kuitenkin, jos hengähdetään muistelemaan ja tiivistämään satokautta 2023 kera kiitosten. Mutta ensiksi julkaistakoon voittava arpanumero kaudelle 2023: voittava numero on 301014. Paljon onnea voittajalle! Voittaja on selvinnyt, suuret onnittelut Asta Lappeenrannasta!

Perinteeksi jo muodostunut satokautta tiivistävä tattitarinointi on tänä vuonna tatin osalta hyvin lyhyt ja ytimekäs. Tattia ei vain noussut kunnolla. Palataan kuitenkin ihan satokauden alkuun, heinäkuun puoleen väliin. Alku vaikutti lupaavalle ja parin viikon aikana Sotkuman, Outokummun, Rääkkylän ja Liperin alueilla päästiin jo hetkeksi tohinoimaan, kun kuusikot antoivat mukavaa kesäsatoa herkkutatista. Hieman myöhässä nousu alkoi myös Joensuun seudulla, Hammaslahdessa, Tohmajärvellä ja Kiteellä. Kuitenkin kesäsadolle ominaisesti, nousu oli lyhyt ja myöhään nousuun lähteneillä alueilla kuivuus pysäytti alkavan nousun. Sen jälkeen tattia jäätiin odottamaan ja sitä odoteltiinkin loppuun asti. Merkkejä nousun alusta siellä täällä oli eri puolilla Suomea. Männynherkkutatti nousi syyskuussa pienimuotoisesti erityisesti Pohjois-Karjalassa Joensuun seudulla, Ilomantsissa ja Satakunnan alueella Jämijärvellä. Kaikkia alueita kuitenkin yhdisti sama piirre: nousulla ei ollut laisinkaan voimaa. Joku kerääjä löysi kivasti tattia, toinen ei ollenkaan. Ja tämä satokauden piirre tatin osalta säilyi läpi koko satokauden. Pientä nousua, mutta ei normaalia voimaa nousta laajemmin tai runsaammin. Harmittavaa, mutta luonto määrää.

Jäi satokaudesta 2023 onneksi kuitenkin muisteltavaa muiden sienten suorastaan loistaen kasvullaan. Kantarellin kasvua jouduttiin hieman odottelemaan, mutta mikä sato siitä tulikaan! Ilmiömäinen kantarelli-, mustatorvisieni- ja lampaankääpävuosi. Sellainen, mitä ei ole meidän toiminnan aikana nähtykään. Ostimme ennätysmäärät kyseisiä sieniä ja te ahkerat kerääjät jaksoitte upeasti näitä sieniä kerätä ja tuoda meille ostopisteille. Moni kerääjä varmasti myös löysi uusia kasvupaikkoja tänä vuonna ja oppi löytämään uudenlaista kerättävää. Onneksi tuotevalikoimamme on ajan saatossa laajentunut ja monipuolistunut, sillä näiden sienten ansiosta pystyimme ylipäätään toimimaan ja palvelemaan tänä satokautena normaalisti. Kovinkin kiitolliset on tunnelmat siis tältä osalta. Harmillisesti näiden sienten osalta tilausmäärämme eivät ole rajattomat, kuten herkkutatin kohdalta, vaan lopulta oli myönnyttävä siihen, että myyntimme saavutti rajansa ja osto jouduttiin näiden sienten osalta keskeyttämään. Tällaista ei ole koskaan tapahtunut toimintamme aikana, mikä kertonee määrän runsaudesta. Huolimatta hyvästä valmistautumisestamme satokauteen, markkinat eivät vain enää vetäneet. Mielellämme olisimme jatkaneet näiden ostoa, sillä metsät olivat pitkään vielä pullollaan näitä sieniä. Myös suppilovahveron kausi on alkanut hyvin runsaana ja sitä löytyy metsistä varmasti vielä pitkään.

Marjan osto on vakiintunut jo osaksi toimintaamme ja ostoa täällä itäisessä Suomessa. Mustikan osalta sato oli kehno, mutta puolukkaa saatiin mukavasti talteen. Tänä vuonna keskityimme puhdistetun puolukan ostoon markkinatilanteen takia. Olemme iloisia, kuinka moni kerääjä innostui puolukan keruuseen. Hillaa ostimme tänäkin vuonna Kuusamon seudulla ja kiitos ahkerien kerääjien, tilausmäärät saatiin hyvin talteen tänäkin vuonna. Hilla oli laadullisesti hyvää.

Olemme kiitollisia kaikille kerääjille, jotka jaksoitte kerätä ja vierailla ostopisteillämme sekä ostoautoilla satokauden aikana. Olette tärkeä osa luonnontuotteiden talteenotossa ja arvostamme teitä. Tämän hetkisessä maailman tilanteessa toivomme, että omalta osaltamme pystyimme mahdollistamaan mahdollisimman monelle lisäansiota ja tukea metsässä liikkumiseen halua ja keruuintoa.

Iso kiitos myös rakkaat kokeneet ja uudet työntekijät. Oli ilo työskennellä kanssanne. Olemme myös kiitollisia kaikille yhteistyökumppaneille, ihailemme haluanne auttaa satokauden haasteissa sekä tukea onnistumistamme tarjoamalla luotettavaa palvelua. Kiitos kaikki asiakkaat, meistä on ilo palvella teitä ja mahdollistaa sienten ja marjojen hyödyntäminen toiminnoissanne. Odotamme jo innolla yhteistyötä ensi vuonna.

Rakkain kiitos meidän Mammalle, joka piti tinkiämättä huolta meidän ydintiimin jaksamisesta, tukien ja turvaten hyvinvointiamme.

Ostokausi on ollut pitkä, mikä näkyykin jo monella meistä väsymyksenä. Satokausi oli haasteellinen: mukaan mahtui pettymystä, ongelmanratkaisua, tuskailua, mutta myös onnistumisia, iloa, yhdessäoloa ja kiitollisuutta. Pian koittaa aika kiireettömille metsähetkille meillekin ja ensi vuoden suunnitelmille ja kehityspohdinnoille. Aika palautumiselle myös.

Toivotamme kaikille hyvää loppusyksyä ja talvea. Rentouttavia luontohetkiä yksin, yhdessä, perheen kanssa. Kuulemisiin seuraavaan vuoteen!

Kiittäen,

Loreno
siskokset Zara ja Zelia

Ostopisteet FI