Kiitokset kuluneesta sienikaudesta 2016!

Sateista syyspäivää kaikille täältä pääkonttorista Sotkumasta!

Osto on, ainakin näillä näkymin, päättynyt puolestamme nyt sienikauden 2016 osalta. Ostopisteet niin Pohjois-Karjalassa kuin Oulun seudulla, Kainuussa, Savossa, Etelä-Karjalassa, Länsi-Suomessa ja Lapissa ovat suljettuina. Olemme parhaillamme tekemässä loppuraivauksia ja laittamassa ostopisteet ja ostoautot talviteloille. Sää on muuttunut hyvinkin syksyiseksi ja etenee vauhdilla kohti talvea. Olemme olleet vielä odottavaisin mielin Länsi-Suomen suhteen, josko herkkutatti innostuisi vielä siellä nousemaan. Kuitenkin alkaa näyttämään siltä, että herkkutattikausi on vuoden 2016 osalta tullut päätökseen kaikkialla. Siispä on hyvä hetki muistella hieman mennyttä sienikautta ja esittää kiitokset kaikille menneestä kaudesta.

Tänä vuonna herkkutattikausi alkoi Pohjois-Karjalassa viime vuosiin verrattuna suhteellisen aikaisin. Heinäkuun alkupuolella avattiin ensimmäiset ostopisteet ja heinäkuun puolessa välissä kävi jo kova tohina ostopisteillämme. Kuusikot antoivat mukavan kesäsadon Pohjois-Karjalan länsi ja eteläisellä puolella sekä Etelä-Karjalassa. Paikoitellen kuusenherkkutattia löytyi niin paljon, että kerääjät kävivät useasti päivässä ostopisteillä ja puhdistamiselta eivät kaikkia ehtineet kerätä edes talteen. Kesäsato oli määrällisesti hyvin runsas, mutta ajallisesti lyhyt ja keskittyi selkeästi tietyille alueille. Viime vuoden jälkeen tämä kesäsato kuitenkin selkeästi piristi kaikkia ja nostatti keräysintoa.

Heinä-elokuun vaihteessa kesäsato hiipui ja herkkutatin nousuun tuli pieni ’hengähdystauko’. Herkkutatin ohella heinäkuussa alkoi kuitenkin jo runsas kantarellin nousu, jolle ei loppua tuntunut tulevan. Lienee kaikilla jo tiedossa, että kantarelln osalta kyseessä oli todellakin supervuosi! Dalla Valle Oy:ssä ei vielä oltu nähnyt tällaista kantarellivuotta Suomessa. OIkein hienoa, komeaa ja suurta kantarellia saatiinkin talteen ennätysmäärät! Myös mustatorvisientä saatiin talteen hyvä määrä tänä vuonna.

Elokuun toisesta viikosta lähtien aina syyskuun puoli väliin asti meitä työllistikin uudestaan herkkutatin nousu. Tohinaa riitti Pohjois-Karjalan ostopisteillä jo toistamiseen tänä vuonna. Tämän lisäksi ostot käynnistyivät Savossa, Länsi-Suomessa, Kainuussa ja Oulun seudulla. Näillä alueilla saatiin talteen jonkun verran herkkutattia, mutta määrät jäivät loppujen lopuksi verrattain vähäisiksi. Pohjois-Karjalassa päästiin sen sijaan nauttimaan suhteellisen hyvästä kaudesta pitkästä aikaa ja talteen saatiin hyvä määrä herkkutattia. Pohjois-Karjalan kuusikot antoivat parastaan tänä vuonna ehdottomasti. Herkkutatin nousu oli kuusikoissa erittäin voimakasta ja kerääjät pääsivät kiertämään samat metsät päivittäin löytäen erittäin runsaita saaliita. Emmepä ole nähneetkään hetkeen kooltaan sellaisia I-luokan kuusenherkkutatteja, mitä tänä vuonna näkyi! Vautsi! Männynherkkutatti sen sijaan innostui nousemaan vain tietyissä osissa Pohjois-Karjalaa ja nousut olivat kestoltaan hyvin lyhyitä. Erityisesti männynherkkutattia nousi Ilomantissa, Kiihtelysvaarassa, Heinävaarassa, Koverossa, Enossa ja Joensuussa. Kyllä oli komeaa männynherkkutattia kertakaikkiaan! Harmillisesti nousu keskittyi vain todellakin tietyille alueille.

Koska sienikausi 2016 oli määrällisesti sienten osalta runsas paikoitellen, jäi marjojen osto tänä vuonna hieman pienempään rooliin Dalla Valle Oy:ssä. Markkinat eivät myöskään olleet kovin otolliset niiden osalta. Haapa- ja kangasrouskujen osalta kausi oli vaihteleva. Missään nimessä ei voida puhua huippuvuodesta niiden osalta, mutta kohtuullinen määrä saatiin talteen niitäkin. Suppilovahveron nousu alkoi hyvin syyskuussa ja sitäkin saatiin talteen.

Takana on siis jälleen kerran omanlainen, tapahtumarikas kausi. Kausi oli kokonaisuudessaan pitkä ja vaihteleva. Mikä tärkeintä kuitenkin, pääsimme nauttimaan ainakin Pohjois-Karjalassa laadukkaasta ja komeasta herkkutatista. Se, jos mikä, meitä kaikkia varmasti innostaa! Antoisinta oli nähdä kerääjät hyvän tuulisina runsaine saaliineen. Tänä vuonna metsästä ei tarvinnut tulla tyhjin käsin kotiin. Harmillisesti muualla Suomessa ei ihan päästy samanlaisiin tunnelmiin. Josko ensi vuonna sitten…

Mieli alkaa meillä Dalla Valle Oy:ssä olla väsynyt, mutta hieman haikeamielinen, kuten aina sienikauden päättyessä. Teitä kerääjiä, työntekijöitä, asiakkaita ja muita yhteistyökumppaneita on aina niin mukava tavata. Kohtaamiset ostopisteillä ovat aina yhtä antoisia. Meillä on parhaillaan meneillään loppuraivailut ja paperihommat kauden loppuun saattamiseksi. Sen jälkeen on aika hieman levähtää. Ensi vuonna siirretään ajatukset taas uuteen kauteen!

ISO KIITOS kaikille KERÄÄJILLE, TYÖNTEKIJÖILLE, ASIAKKAILLE ja MUILLE YHTEISTYÖKUMPPANEILLE sienikaudesta 2016! Ahkeruutenne ilahduttaa ja ihmetyttää meitä aina. On ilo huomata, että niin moni meistä tekee tätä puhtaasti intohimosta sieniin ja luonnontuotteisiin. KIITOS!! Italian matkan arvonnan tulemme suorittamaan tämän viikon aikana, joten olkaahan vielä hetki kuulolla. Ilmoitamme voittavan numeron täällä sivuillamme sekä facebook-sivuillamme.

Oikein hyvää syksyn jatkoa kaikille! Ensi vuonna uudestaan!

Syksyisin terveisin,

Dalla Vallen tiimi: Loreno, Zelia, Zara ja Marco

Ostopisteet FI