Kausikiitokset ja tattitarinaa satokaudelta 2019

Tervehdys Suomen tattikansa! Niin vain vaihtui lokakuu ja sen myötä tänne Pohjois-Karjalaan saatiin kovia, pitkäkestoisia sateita. Ennusteet lupailevat jo tälle viikolle lunta ja pakkasöitä jälleen. Meillä on loppuraivailut meneillään ja oikeastaan jo oikein hyvällä mallilla. Hieman on fiilikset sellaiset täällä, että tänä vuonna ei nyt oikein vauhtiin edes päästy. Harmitus! Mutta näin se menee. Joka vuosi yllättää – niin hyvässä kuin pahassa. Ja näin tällä erää. Nyt olisi aika taas jo perinteeksi muodostuneen loppupohdinnan ja yhteenvedon sekä kiitosten ennen kuin hiljennymme taas talviteloille.

Jo heinäkuussa herkkutatin nousu näytti väläytyksiä Pohjois-Karjalassa ja ehdittiinkin jo iloisesti muutama linja ja ostopiste avaamaan. Turhaan kuitenkin, sillä kuivuus ja kylmyys vei kyllä sen nousun heti alkumetreillä. Heinäkuu osoittautuikin kylmemmäksi kuin pitkään aikaan. Kaiken kaikkiaan täytynee sanoa, ettei tänä vuonna aina sään puolesta tiennyt, mikä kuukausi oli kyseessä. Kyllä vaihteli sääolosuhteet lämpimästä kylmään rajustikin. Pohjois-Karjalassa kaiken lisäksi pitkäaikainen tuulisuus kyllä kuivutti tänä vuonna metsiä liiankin tehokkaasti. Sen lisäksi keväällä lumien sulaminen ja haihtuminen äkkiä edisti kuivumista entisestään. Sateita ei myöskään saatu oikeaan aikaan eikä yökosteus riittänyt herkkutateille tai muillekaan sienille lopulta kunnon nousun alkamiseen.

Varmastikin kaiken yhteissummana jäi monien sienilajien nousu lähes olemattomaksi Pohjois-Karjalassa normaaliin satokauteen verrattuna. Kantarelleja löytyi verrattuna muihin lajeihin ihan mukavasti, mutta mustatorvisientä saatiin talteen todella, todella vähän. Haaparousku yritti nousta, muttei sittenkään. Toivottavasti mahdollisimman moni sai edes jouluksi pöytään tarpeet sienisalaatille! Lampaankääpä myöskin loisti poissaolollaan käytännössä. Herkkutatteja nähtiin pieniä määriä. Murto-osa kerääjistä löysi tietyistä metsistä mukavia saaliita, mutta valtaosa kerääjistä joutui toteamaan ’ei oota’ omien tattimetsien kohdalla. Kyllä harmitti! Osaa kerääjistä ei varmasti tämän vuoksi nähty sitten ollenkaan! Olkoon ensi vuonna sitten jälleentapaaminen entistä ilahduttavampi! Suppilovahverolle melkeinpä alkaa vasta nyt olemaan otollisinta aikaa ja paikka paikoin sitä sentään löytyy mukavasti. Valitettavasti pelkästään sen vuoksi me emme pysty olemaan avoinna ja jatkamaan satokautta myöhemmälle. Puhdasta puolukkaa saatiin talteen ihan mukavat määrät kuitenkin. Moni siirtyikin marjastuksen pariin täällä.

Nähtiin sitä herkkutattia kuitenkin osassa Suomea sentään! Elokuussa Länsi-Suomessa satoi oikein sopivasti ja tästä pari viikkoa, niin sieltähän ne tatit alkoivat nousemaan. Työvoimaa riensikin täältä ostoon avuksi alueelle. Avattiinpa tänä vuonna kaksi uutta ostopistettä seudulle: Laitilaan ja Hietamäelle. Herkkutattia tuntui olevan paljon ja kyllä sitä talteen saatiin. Haasteitta ei kuitenkaan tämän kauden nousu siellä seudulla sujunut ja lämpöaallon ajoittuminen nousun parhaimpaan aikaan ei koskaan tee hyvää.. mutta parhaamme teimme kaikki! Hienosti tsemppasitte kerääjät!

Melkeinpä voisi sanoa, että täysin Pohjois-Karjalaa päinvastainen tilanne oli lopulta Oulun seudulla, tarkemmin Vaalan lähettyvillä. Erittäin runsas ja pitkäkestoinen herkkutatin nousu saatiin kokea Rokuan kankailla. Alkuhaasteiden jälkeen oikein komeaa mäntytattia nousi kankaille. Ja kylläpä siitä nautittiin! Hienosti ahkeroitte kerääjät siellä seudulla. Vautsi! OIkein hienoja päivätienestejä moni keräsikin alueella tänä vuonna ja tämä aina kovasti ilahdutta meitä. Toivottavasti tällainen runsas nousu innostutti myös monia uusia kerääjiä tattiharrastuksen pariin. Ostossa pääsimmekin oikein jo tohinan makuun. Hienoa! Valonpilkahdus oli tämä suorastaan tähän kauteen.

Oulun ja Länsi-Suomen lisäksi herkkutattia nousi jonkun verran myös Sotkamon, Kuhmon ja Kontiomäen alueilla. Hyrynsalmen ja Kontiomäen ostopisteemme palvelivat kerääjiä siellä. Nousua oli, mutta ei kuitenkaan täysin loistoon asti. Näillä seuduilla kaipaisimme kovasti paljon enemmän kerääjiä harrastuksen pariin. Näin saataisin enemmältikin talteen herkkutatteja vuosittain.

Yhteydenottojen perusteella herkkutattia nousi kovasti myös Pirkanmaalla. Valitettavasti meillä on ollut alueelle vaikea järjestää ostoa, sillä emme ole löytäneet kontaktia seudulta. Eli mikäli tiedät henkilön tai yrityksen, joka voisi järjestää herkkutatin ostoa Pirkanmaalla, niin vinkkaa siitä ihmeessä meille! Etsinnässä olisi työntekijä tai yhteistyökumppani oston organisoimiseen alueella. Josko ensi vuonna vaikka ostoa aloiteltaisiin sielläkin..

Sysmässä Päijät-Hämeessä herkkutattia nousi kuusikoissa jonkun verran tänäkin vuonna. Ihanat aktiivikerääjät keräsivät sitä talteen hienosti! Kausi tuli kuitenkin seudullakin päätökseen muun toiminnan sulkeutuessa. Sysmässä kausi siis jäi kovinkin lyhyeksi loppujen lopuksi.

Savo loisti lopulta tyhjyyttään. Rautavaaralla nousun merkkejä oli, mutta ei sitten kuitenkaan. Tyssäsi kuin seinään. Harmmillisesti täälläkin.

Näin yhteenvetona todettakoon, että kausi oli taas mitä eriskummallisin. Seuduilla, joissa lämpimän jakson jälkeen satoi sopivasti (kuten Satakunta ja Vaala), teki herkkutatti nousua. Missä oli kuivuutta, oli metsät tyhjillään sienten osalta. Varmasti moni meidän kerääjistämme harmittelee yhdessä kanssamme, mutta tällehän kukaan ei mitään voi. Luonto määrää ja me seuraamme. Ihmetellään taas ensi vuonna uudestaan ensi vuoden ihmettelyjä. Toisaalta taas varmasti sieltä löytyy kerääjiä, jotka pääsivät oikein mukavasti herkkutatin keräyksen makuun tänä vuonna. Iloitkaahan te meidän muidenkin puolesta!

Näihin pohdintoihin on aika lopettaa kausi. Suuren suuret kiitokset kaikille teille kerääjille, uusille ja kokeneille. Ilot ja murheet sekä ihmetykset on aina yhtä mukava jakaa kanssanne! Iso kiitos myös meidän rakkaille työntekijöille, jotka jaksoivat ahertaa ja uskoa ja tsempata läpi koko kauden. Ilo on työskennellä kanssanne ja arvostamme työpanostanne kovasti. Kiitokset myös asiakkaille erityisesti ymmärryksestä luonnontuotteiden vähyydestä. Toivotaan taas runsaampaa satoa ehdottomasti ensi vuodelle. Kiitokset myös kaikille ytheistyökumppaneille, jotka yrittävät pysyä tässä tattitouhun menossa mukana ja taipua kauden asettamiin kiireisiin ja haasteisiin. Arvostamme joustavuuttanne paljon! Kiitos, kiitos, kiitos kaikki te!

Nyt siirtykäämme ihastelemaan ruskaa ja nauttimaan syksystä. Syksy on kaunista aikaa nauttia luonnosta. Syysmetsässä on niin tunnelmista kulkea, vaikka hieman sataisikin. Oikein hyvää loppusyksyä teille kaikille!

Terkkuja täältä toivottelee,

Zelia, Zara, Loreno ja Marco

Ps! Arvonta on suoritettu. Voittava numero on 0052481. Onnea, onnea voittajalle!

Ostopisteet FI