Kausi 2017 on saatu päätökseen. Suuret kiitokset kaikille!

Olemme tehokkaasti tehneet loppuraivailuja lokakuun edetessä ja hommat alkavat jo olemaan hyvällä mallilla. Lokakuukin on jo hyvää vauhtia edennyt sateiden ja kolean sään merkeissä. Melkeinpä talvea jo odotellaan, kun ei sitä kesääkään tänä vuonna oikein nähty. Tässä vaiheessa sitä jo ennättää hieman muistelemaan mennyttä kautta ja kiitollisin mielin ajattelemaan työntekijöitämme, kerääjiä, asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita.

Mitenkäs se oikein sitten meni, se kausi 2017? Tässä vaiheessa pohdin kovasti, mikä olisi paras adjektiivi kuvaamaan tätä tunnettamme kaudesta. Hirveästi tehtiin töitä, väsymys on, kuten aina, mutta silti kaunistelematta se on todettava, että kerrassaan surkea se oli. Ei toki kaikin puolin, mutta pääasiallisesti kyllä. Ainutlaatuisen surkea, ainakin herkkutatin osalta. Toista tällaista kautta ei ole ollut ja varmaan voidaan yhteisin tuumin todeta, että voisi jäädä ainoaksi tällaiseksi. Mikä pettymys.

Mutta mitä tästä nyt oikeasti jäi mieleen? Mistä kausi 2017 tullaan muistamaan? Päällimmäisenä meillä mielessä on herkkutatin vähyys. Herkkutattia oli niin vähän, aivan liian vähän. Käytännössä se jätti kunnolla nousematta kokonaan suurimmassa osassa Suomea. Kuusenherkkutatti teki kaksi pientä tehonousua eteläisessä Suomessa. Muualla Suomessa sai herkkutatin eteen kävellä pitkiä matkoja. Mikä ihmeellisintä, niin täällä Pohjois-Karjalassakaan ei saatu normaalisti herkkutattia. Tänä vuonna saatiin talteen vain murto-osa normaalista määrästä. Uskottava se tässä vaiheessa on, että herkkutatti ei päässyt nousemaan kunnolla. Tähän suurin syy lienee kesälämmön puute. Herkkutatti kuitenkin tarvitsee lämpimän loppukevään ja ainakin kunnon lämmön heinäkuussa ennen hyviä sateita. Lämpöä ei tänä vuonna meille täällä pohjoisessa Euroopassa suotu, joten se kostautui ylipäätään myöhäisenä keväänä, viileänä kesänä ja näin ollen luonnontuotteiden ja viljelysten myöhäisinä kasvuakausina. Todella isokokoisia ja laadukkaita herkkutattiyksilöitä saatiin ihastella, mutta se ei oikein korvaa määrän vähyyttä. Henkisesti stressaavan kaudesta teki se, että useampaan otteeseen oli selkeitä merkkejä kunnon nousun merkeistä ”nyt se lähtee” -fiiliksin, mutta ei, ei vain noussut. Harmitti jo ihan teidän ahkerien kerääjien puolesta.

Muiden sienten osalta kausi ei kuitenkaan niin surkea onneksi ollut. Loistokkaana haaparousku, jota tänä vuonna löytyi äärimmäisen hyvin metsistä ja kuinka laadukasta se olikaan! Paljon hyvää haaparouskua siis saatiin talteen. Myös kangasrouskua oli metsissä hurjan paljon tänä vuonna. Valitettavasti sen tilausmäärät olivat tänä vuonna todella pienet, joten sitä ostettiin vain alkupäivinä. Kantarellia ja mustatorvisieniä tuli keskinkertaisesti tänä kautena. Kantarellin ongelmana lähinnä oli, ettei se keskikesänä oikein päässyt kasvamaan lämmön puutteen vuoksi. Elokuussa kuitenkin pienen lämmön siivittämänä sekin alkoi kasvamaan paremmin. Suppilovahveroa tuli loppuajasta oikein mukavasti ja sen kausihan jatkuu edelleen. Suppilovahveroa löytyy edelleen hyvin, tämä laji tykkääkin viileästä ja kosteasta. Tämän kauden uutuustuotteena oli lampaankäävän ja typäskäävän oston aloitus. Pienelle osalle tämä taisi olla tuttu laji, toisille uusi tuttavuus. Toivotaan, että saadaan tämän lajin osto jatkumaan ensi vuonna. Tämä vuosi toimi tällaisena hyvänä kokeiluna.

Marjakausi oli kovin myöhässä tänä vuonna. Sekä mustikkaa että puolukkaa olisimme toivoneet saavamme vieläkin enemmän talteen. Ongelmana kuitenkin oli, että marjaa löytyi vain alueittain ja lisäksi se kypsyi hyvin epätasaisesti, mikä hankaloitti keräämistä. Mutta ei me onneksi ilmankaan jääty!

Muuten tämä vuosi on meille ollut hyvin työntäyteinen. Sotkuman hallilla tehtiin isompaa remonttia, toimintaa yleisesti pyrittiin kehittämään ja tehostamaan, me tytöt Zara ja Zelia otettiin entistä enemmän asioita haltuumme ja kannettiin vastuuta, useita uusia ostotyöntekijöitä perehdytettiin. Dalla Valle Oy myös pyrki tänä vuonna olemaan erityisen aktiivinen sosiaalisessa mediassa, lähinnä facebookissa ja instagramissa, sekä päivittämään ahkerasti sivujaan. Myös Youtube -kanava otettiin käyttöön ja muutama videokin tehtiin. Näin pyrimme olemaan entistä lähempänä teitä kerääjiä. Kehitellään tätä vielä lisää tulevaisuudessa.

Tämän vuoden arvonta on myös suoritettu! Voittava arpanumero tänä vuonna on 0091341. Suuret onnittelut voittajalle!! Voittavan numeron arvan omistajaa pyydämme ottamaan meihin yhteyttä (info@dallavalle.fi, puh. 0500 297 811 tai fb-viestillä).

Pitkä kausi, pitkä on lopputarinointi. Nyt on kuitenkin aika kiittää kaikkia teitä menneestä kaudesta. Kiitokset siis ahkerat työntekijämme, arvokkaat ja periksiantamattomat kerääjät, luotettavat asiakkaat ja yhteistyökumppanit! Lepäillään nyt talvi ja suunnataan katseet kohti ensi vuotta ja uutta nousua! Jatketaan taas, toivottavasti virkistyneinä, ensi vuoden tattihavaintojen merkeissä. Kohti parempaa vuotta!

Tervehtien ja kiittäen,

Loreno, Zara, Zelia ja Marco

Ostopisteet FI