Sieni- ja marjakausi 2015 on saatu päätökseen!

Lähestymme lokakuun loppua ja samalla kausi 2015 saadaan juuri päätökseen. Fiilikset varmasti monella ovat jälleen haikeat, erityisesti sienten osalta. Takana on pitkä, odotusta täynnä ollut kausi. Luonnontuotteiden parissa työskennellessä lienee selvää, että jokainen kausi on erilainen – niin myös tämäkin kausi 2015. Päällimmäisenä mielessä on varmasti sienten vähyys, suurimmassa osassa Suomea jopa niiden täydellinen puuttuminen. Sen sijaan marjojen osalta luonto antoi paljon, onneksi.

Meidän osaltamme kautta 2015 voidaan luonnehtia pikemminkin marja- kuin sienikaudeksi. Tänä vuonna ostimmekin ennätysmäärän marjaa, kiitos teidän ahkerien kerääjien, jotka ette lannistuneet sienten löytymättömyydestä. Marjoista saatiin talteen niin mustikkaa, puolukkaa kuin karpaloakin. Sienten oston osalta sen sijaan jäätiin kauas aikaisemmista huonoista vuosista.

Nähtiin me kuitenkin myös sieniä. Alueittain Pohjois-Karjalassa oli selkeitä nousupyrähdyksiä herkkutatin osalta. Mainittakoon esimerkiksi Joensuun alue, Kiihtelysvaara, Ilomantsi, Ylämylly, Sotkuma, Eno. Syykuun lopussa ja lokakuun alussa saatiin erityisen hyvää ja komeaa männynherkkutattia talteen ja voi sitä iloa! Harmillisesti nousu oli hyvin lyhyttä ja erittäin paikallista. Mutta, ilo se on pienikin ilo! Muiden sienten osalta elokuun kuumat viikot ja kuivuus vahingoittivat yleisesti kasvua ja katkaisivat nousun. Koomista sinänsä, sillä koko kesähän saatiin muuten nauttia sateista riittämiin. Vaikka sadetta saatiin lopulta, ei moni sienilaji enää toipunut uuteen nousuun. Näin kävi esimerkiksi haaparouskujen kohdalla, jotka alkoivat nousta hyvin elokuun alussa, mutta hiipuivat täysin elokuun lopulla.

Kuitenkin Pohjois-Karjalassa saamme olla iloisia näistä vähäisistäkin sienimääristä, sillä muualla Suomessa tilanne oli vieläkin surkeampi. Kainuussa jotain saatiin nimeksi talteen, Länsi-Suomen ja Oulun metsät huusivat tyhjyyttä, Savossa ja Etelä-Karjalassa sieniä nähtiin yksittäisiä tapauksia. Liekö yleisesti syynä sienten vähyyteen heinäkuun viileys, kuumien viikkojen huono ajoitus, sateen puute elokuussa, väärään aikaan lähtenyt nousu jne. Arvauksia on heitetty suuntaan jos toiseenkin ja tätä varmasti pohditaan vielä pitkään.

Vaikka kausi 2015 jätti ristiriitaiset tunteet monelle, on jokaisesta kaudesta löydettävissä myös positiivisia puolia. Tänä vuonna pääsimme kehittämään marjan ostoamme, hankkimaan uusia asiakkaita sen saralla ja oppimaan lisää marjamarkkinoista. Lisäksi meillä oli kauden aikana aikaa ja mahdollisuuksia lisätä ostoalueitamme. Esimerkiksi Savon suunnalla pääsimme laajentamaan marjan ostoamme. Vaikka sienten osalta niiden nousun odottaminen kävikin hermoille ja oli henkisesti rankkaa, oli aina yhtä ilo tavata teitä kerääjiä! Ihmisten halu kerätä luonnonantimia – oli kyse sienistä tai marjoista – talteen on jotain niin arvokasta ja kunnioitettavaa. Toivomme, että tätä saadaan vaalittua ja siirrettyä myös uusille sukupolville. Sieni- ja marjakaudet tuovat yhteen myös joukon työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme, joiden ahkeroimisen ansiosta toiminta tässä mittakaavassa on ylipäätään mahdollista. Olemme ylpeitä henkilöstöstämme ja joka kausi on aina yhtä suuri ilo aloittaa tohinat kanssanne. Asiakkaita palvelimme tänä vuonna parhaamme mukaan, sen mitä raaka-ainetta riitti. Pitkäaikaiset asiakassuhteen nousivat taas kunniaan ja oli ilo palvella teitä ja tehdä jälleen kerran yhteistyötä kanssanne. Uusien asiakkaiden kanssa oli ilo aloittaa yhteistyö, jonka toivomme jaktuvan ensi vuonnakin.

Suuret kiitokset siis kuuluvat kaikille teille kerääjille, työntekijöille, yhteistyökumppaneille ja asiakkaille sieni- ja marjakaudesta 2015! Täydestä sydämestä voimme sanoa, että emme malta odottaa ensi vuotta!! Lorenon sanoin: ”Tämä kausi oli mitä oli. Lohduttavaa on se, että yleensä aina huonoa kautta seuraa hyvä kausi. Luonto kyllä korjaa puutteen seuraavina vuosina!”. Katsotaanhan siis, mitä tulevat vuodet tuovat mukanaan. Näihin fiiliksiin on aika toivottaa ” Arrivederci”! Nähdäänhän taas seuraavana vuonna!

Satkaudesta 2015 kiittäen ja hyvää syksyn jatkoa sekä talvea toivottaen,

Loreno, Zelia, Zara ja Marco

PS. Arvonta on suoritettu. Voittava arpanumero on 0021653. Onnea voittajalle!

Ostopisteet FI