Herkkutatin luokitusohje

Tuoreiden herkkutattien ostossa sovelletaan selkeää luokittelua kolmeen kategoriaan: I-, II- ja III-luokka. Muiden sienten käsittelyssä ja ostossa ei ole erillistä luokitusta. Haapa- ja kangasrouskujen osalta luethan ohjeet täältä .

Herkkutattien luokittelu on kuvattu alla olevalla videolla. Lisäksi alla on havainnoillastavat kuvat kuvatekstein.

<iframe width=

 

Herkkutatin I-luokka:

I-luokan herkkutatit ovat kokonaisia, kiinteitä ja madottomia. Pillistöltään ne ovat valkoisia.

kuusi1lk    manty1lk
Kuvat: Vasemmalla I-luokan kuusikonherkkutatti ja oikealla I-luokan männynherkkutatti.

Herkkutatin II-luokka:

II-luokan herkkutatit ovat kokonaisia, kiinteitä ja madottomia. Pillistöltään ne ovat kellertäviä tai keltaisia ja pillistön tulee olla ehjä.

kuusi2lk    manty2lk
Kuvat: Vasemmalla II-luokan kuusikoherkkutatti ja oikealla II-luokan männynherkkutatti.

Herkkutatin III-luokka:

III-luokan herkkutatit ovat pillistöltään vihertäviä tai vihreitä. Niiden tulee olla napakoita, ei pehmeitä. III-Luokan herkkutatti tulee käsitellä ennen ostoa katkaisemalla jalka lakista, halkaisemalla sekä lakki että jalka veitsellä sekä leikkaamalla puolet vihreästä pillistöstä pois reunan myötäisesti. Pillistöä ei kuitenkaan saa säilyvyyden takia poistaa kokonaan. Sadepäivinä kerääthän vain napakat III-luokan herkkutatit talteen ja jätät vettä pursuavat pesusienimäiset tatit metsään.

kolmoset
Kuva: III-luokan herkkutatti

Muuta huomioitavaa:

Sienet puhdistetaan metsässä roskista, mullasta ja hiekasta veitsellä ja harjalla. Ei vesipesua. Ei saa käyttää muovipusseja. Oravan, myyrän ja etanan syöntijäljet ovat sallittuja. Herkkutattien osalta luokitus ja laatu säilyvät parhaiten, mikäli säilytät erityisesti I-luokan herkkutatit erillään muista luokista. Tuothan sienet ostopisteillemme keräyspäivänä.